Over ons

ZOS radio (stichting ziekenomroepSchiedam) werd in 1959 opgericht. Twee jonge mannen vonden het nodig de patiënten van het NOLET ziekenhuis wat extra ontspanning te brengen door verzoekplaatjes voor ze te draaien. Het was nog ver voor het digitale tijdperk, patiënten bleven langer in het ziekenhuis, het kwam dus niet op een dag. Verzoekjes bij de patiënten ophalen, alles thuis opnemen en dan, een paar dagen later, was de band klaar en kan worden afgespeeld. Dat gebeurde via de huisinstallatie wat tot gevolg kon hebben dat de muziek werd weggedrukt door belangrijke oproepen omdat een specialist met spoed naar een afdeling moest komen. Dat was toen.

Nu is ZOS radio nog steeds springlevend en ja, ook de verzoekjes halen we nog op. Ouderwets langs de bedden met pen en papier. Maar verder zijn we wel met de tijd meegegaan. Uitzenden gaat rechtstreeks, via de kabel, muziek veelal vanuit de computer een internetstream, een app die gratis via de diverse stores te verkrijgen is en (als het allemaal gaat zoals gepland) in de loop van 2017 ook beeld bij de uitzendingen en een kabelkrant.

Ook de programmering is niet meer te vergelijken. Toen één programma, nu 24 uur per dag muziek en informatie te ontvangen op het ziekenhuissysteem (kanaal 250), de Schiedamse kabel op de FM 99.0 MHz. Het digitale kanaal 870 van Caiway en tenslotte de ZOS app en de deze website. Verzoekplaatjes doen we nog steeds (ook aan te vragen via 010 – 4260000) maar ook klassieke muziek, informatie, uittips van theaters in Schiedam en Capelle a/d IJssel en het I-punt Schiedam, blues, cultuur nieuws. Kortom ZOS radio is in haar bestaan uitgegroeid van een extra verzetje voor de patiënten tot een volwaardig radiostation, gerund door louter vrijwilligers.